Jutro Wigilia. Dzień, w którym zasiadamy z całą rodziną do uroczystej kolacji, dzielimy się opłatkiem, składamy życzenia oraz obdarowujemy się prezentami. Ale to nie o tym dniu chciałabym dziś trochę pogadać.
Chyba najbardziej stresującym dniem przed świętami jest 23 grudnia. Każdy załatwia różne rzeczy, które zostawił na ostatnią chwilę. Niektórzy w ten dzień kupują nawet prezenty! Biegają od sklepu do sklepu, od budynku do budynku by wszystko zostało załatwione i gotowe na 24 grudnia.
Rodzice spędzają całe dnie bądź popołudnia w kuchni by przygotować dania na idealną kolację. Ja natomiast przygotowałam dziś coś dla osób, które mogą przyrządzić blachę słodkości by trochę osłodzić ten piękny czas w roku.
Przyznam szczerze, że to ciasto robiłam pierwszy raz w życiu i mogę też powiedzieć, że poniekąd przepis jest "mój". Dlaczego robię wpis z przepisem na sernik? Ponieważ chce Wam pokazać, że w Wigilię nie musi pojawić się zwykły tradycyjny sernik. Czasem warto coś urozmaicić, a ja właśnie zrobiłam to z sernikiem.
Składniki:
SPÓD
~ paczka ciastek owsianych
~ pół słoika masła orzechowego (4-5 pełnych łyżek)
~ 2 łyżki roztopionego masła
MASA SEROWA
~ 500g twarogu trzykrotnie zmielonego
~ 250g serka mascarpone
~ 200-250g słonego serka Philadephia (ilość zależy od tego jak bardzo ma być słona masa)
~ 3 łyżki mąki pszennej
~ pół puszki mleka skondensowanego
~ 5 jajek
~ 300g białej czekolady (3 tabliczki)
~ 2 łyżeczki cukru wanilinowego
WIERZCH
~ masa kajmakowa (krówkowa)
~ słone orzeszki/orzechy
Przygotowanie:
SPÓD
Do rozdrobnionych ciastek dodać masło orzechowe oraz roztopione masło. Wymieszać wszystko ze sobą, a masę wyłożyć na spód blachy. Najlepiej centymetr masy rozłożyć też na ściankach. Wstawiamy do lodówki na czas robienia masy serowej.
MASA SEROWA
Do miski włożyć zmielony twaróg wraz z mascarpone, słonym serkiem i mąką. Miksować przez około 2-3min na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka.
Stopniowo dodawać mleko skondensowane cały czas miksując (starając się nie napowietrzyć masy). Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku.
Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić. Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą i wanilią.
Masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez 15min w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90min.
WIERZCH
Na ostudzonym cieście rozprowadzamy wcześniej podgrzaną masę kajmakową. Sernik dookoła posypujemy słonymi orzeszkami, a jeżeli ich nie macie to orzechami tak jak ja.
Blachę z ciastem wkładamy do lodówki by masa "stwardniała".
Ciasto gotowe! Jak mam być szczera to jest o wiele lepsze na następny dzień.
Na sam koniec chciałabym każdemu z moich obserwatorów oraz temu kto jest tu pierwszy raz, życzyć Wesołych i przede wszystkim Spokojnych Świąt. Dużo radości w tym wyjątkowym i magicznym czasie oraz masę prezentów, bo kto tego nie lubi nawet w wieku 30 lat!
Jeszcze raz Wesołych Świąt!
9 komentarze
Mega fajne przepisy na świąteczne wypieki :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :)
No nie! Takie cudo *-* Wygląda pysznie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej. Aż chyba sama taki upiekę na sylwestra.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
wearealive111.blogspot.com
Koniecznie musze spróbować ten przepis. Na zdjęciach wyglada zjawiskowo 😊
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, uwielbiam serniki! :)
OdpowiedzUsuń♡ CUTE HORROR-KLIK ♡
Jeszcze nigdy nie słyszałam o takiej wersji sernika. I na prawdę jestem zainteresowania. Chyba muszę ja zrobić, i wreszcie ukaże swoje talenty kulinarne(chociaż ich nie ma haha) Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńOjejku, dwie rzeczy, które kocham - czyli sernik i masa krówkowa! <3 Ale to musi genialnie smakować! I te zdjęcia! Mniam <3
OdpowiedzUsuńBuziaki i czekam na kolejne słodkie cuda :)
Lina Nastya
https://lina-nastya.blogspot.com/2016/12/co-nowego-grudzien-2016.html
mmm pychotka<3
OdpowiedzUsuńhttp://exality.pl/
O Jezusie, jakie przepiękne zdjęcia. Uwielbiam sernik i wszystko co jest karmelowe/krówkowe! Pomimo, iż jestem totalnym kulinarnym nieudacznikiem, chętnie spróbowałabym zrobić to ciasto. Na zdjęciach wygląda na przepyszne, aż nie mogę się napatrzeć. Jestem pod wielkim wrażeniem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Luthsei z http://cukiernianamodnej.blogspot.com
Cudo, a nie sernik! piękne zdjęcia i chyba na jeden dzień zrezygnuję z diety i go zrobię na deser:D
OdpowiedzUsuńPozdrowienia od teamu Guess What :)